sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

The art of dyeing eli kuinka Hirvenkylä heittäytyi kasvivärjäyksen saloihin

Toukokuun viimeinen viikonloppu valkeni aurinkoisena ja lämpimänä, kun joukko hirvenkyläläisiä  (sekä muutama muu) kokoontui rouva Magdalenin luokse perehtymään kasvivärjäyksen saloihin. Tarkoituksena oli värjätä villalankoja emäntä Kaukameelin opastamana kahden päivän ajan luonnon helmassa. Päivä 1 alkoi siis leppoisasti aamukahvilla, jonka aikana Kaukameeli pohjusti meitä noviiseja kasvivärjäyken saloihin. Tietoiskun ja lankojen vyyhdittämisen jälkeen olikin aika ryhtyä toimeen. Ensimmäisenä puretimme langat alunalla ja viinikumilla terästetyssä vedessä, jotta väri tarttuisi niihin paremmin. Sitten iskettiin ensimmäinen liemi, krappi, tulille ja ryhdyttiin valmistelemaan lupiinikeitelmää.

Tästä se alkoi: Villalankoja liotetaan vedessä ennen puretusta 

Lupiinit olivat tuorettakin tuoreempia, sillä ne oli kerätty samana aamuna. Liemeen käytimme lupiinista lehdet. Kaukameeli lupaili, että hyvällä onnella varhaisen kesän lupiinista saattaisi irrota jopa lähes neonvihreä vihreä, jota tavoitellaksemme liemeen lorautettiin hieman kuparivithrilliä. Tuloksena ei ollut neonvihreä, mutta aika jännä vihreä joka tapuksessa. Olimme tyytyväisiä. Sitä ennen krappiliemi oli värjännyt lankoja kauniin punaisiksi.
Lupiinikeitos liedellä.
Värjäyksen ensimmäisiä tuloksia: punaiset langat on värjätty krapilla ja punapuulla, vihreät kuparivithrillillä terästetyllä lupiinilla.

 Innostus alkoi nousta.

Lauantain värjäyssessioon saimme kulumaan aikaa noin 11 tuntia esivalmisteluineen, puretuksineen, värjäyksineen ja värjättyjen lankojen huuhteluineen. Välissä muistettiin luonnollisesti myös syödä; eihän sitä muuten olisi jaksanut. Herkkuruuista suuri kiitos Magdalenille!
Nam, jäätelöä.


Sunnuntai valkeni yhtä kauniina ja aurinkoisena kuin edeltävä päiväkin ja ihmiset ryhmiytyivät värjäyspatojen ääreen intoa puhkuen. Noviisitkin olivat jo oppineet jotain ja purettivat uusia lankoja kuin vanhat tekijät. Toisen päivän urakkana oli värjätä sipulinkuorilla, koivulla, indigolla, ja sinipuulla.
Koivunlehtiä padassa. Niistä lähti miellyttävä vihtamainen tuoksu, kun taas sipulinkuoret löyhkäsivät vanhalle nakkikioskille. 

Sipulinkuoret ja koivu olivat jo tässä vaiheessa pala kakkua, kuten nuo anglit asian niin hupaisasti ilmaisevat: kunhan ainekset vain iski pataan, keitteli aikansa, siivilöi liemen ja nakkasi langat joukkoon, oli suurin homma jo suorittettu. Noviiseilta alkoi homma sujua jo rutiinilla. Tai no ainakin melkein. Mutta ettei puuha olisi käynyt puuduttavan helpoksi, pläjäytti Kaukameeli noviisien silmille hardcore-osion: indigovärjäyksen. Sepä olikin jännää - ja myös hieman vaarallista, kuten kaikki kotikemistit tietävät. Koska indigo ei ole värinä vesiliukoinen, se vaatiin kumppaniksi kunnon kemikaalit. Me käytimme natriumdithioniittiä. Kemikaalit poistavat indigoliemestä hapen (ja huonolla tuurilla myös liemen keittäjän keuhkoista, mikäli kemikaalihöyryjä erehtyy henkäilemään kitusiinsa) ja väri alkaakin kehittyä vasta, kun langat reagoivat hapen kanssa. Kuulostaa mystiseltä ja sitä se myös olikin. Oli jännää katsoa, kuinka indioliemestä temmatut langat olivat ensin - ehom -eritteenkeltaisehkoja, josta ne muuttuivat vihreän kautta sinisiksi. Kuin taikuutta! Simsalabim!
Indigoliemi porisee iloisesti tulella.







Tule hyvä liemi, älä tule paha liemi

Oikean lämpötilan mittaamista
Tässä näkyy (huonosti) kuinka lanka värjääntyy siniseksi ylhäältä alaspäin

Indigoliemi olikin sitten varsin antoisa ja me dippailimme lankoja liemeen minkä ehdimme. Kaukameeli kuitenkin päihitti meidät kaikki sullomalla liemeen villakankaan ja värjäämällä sen upean siniseksi!
Valkoisen villakankaan muutosprosessi siniseksi

Indigolla värjätty kangas kuivumassa ja värjättyjä lankoja

Muutkin innostuivat kokeilemaan. Allekirjoittanut kastoi koivulla värjätyn vaaleankeltaisen lankanyytin indigoon ja sai kaunista sammaleenvihreää lankaa. Se värjäytyi hieman epätasaisesti, sillä vyyhtiä olisi pitänyt pöyhiä tehokkaammin liemestä nostamisen jälkeen.
Värikontrasteja. Koivulla värjätty lanka oli kaunis, mutta mieli teki vihreää


Ja siitä tuli tällainen.
Oli vielä aikaa yhdelle liemelle ja se oli sinipuuta. Siitä saatiin lisää sinistä lankaa ja jälkiliemestä kaunista liilaa. Kaiken tämän urakoinnin jälkeen olikin aika värjäriporukan pyyhkiä hikeä otsiltaan indigon värjäämillä käsillään ja ihailla värikkäitä tuloksia.
Viikonlopun työn tulos häikäisi kilpaa auringon lailla ja hiveli silmiä

Adeliz







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti