tiistai 19. kesäkuuta 2012

Pitoruokaa

Olin viime viikonloppuna järjestämässä Drachenwaldin kuningaskunnan kesäkruunajaisia Inkoon Kavalahdessa. Omalta osaltani aika meni tiiviisti keittiössä; ruokittavana oli hieman alle sata henkeä neljän päivän ajan. Apunani minulla oli valtavan hyvä tiimi ihmisiä, joiden kestävyyttä, nopeutta, kärsivällisyyttä, joustavuutta ja ennenkaikkea loistavia kokkaustaitoja en voi tässä kylliksi kehua. Lisäksi saimme tapahtuman aikana vieraiksemme joukon ihania apulaisia, jotka kävivät vaikkapa hetken kuorimassa sipuleita tai saattoivat jäädä tuntikausiksi keittiöön leipomaan.

Hienot neljä päivää hienojen ihmisten seurassa! Aarnimetsässä kuulee usein sanottavan, että keittiössä on parhaat bileet!
Allekirjoitan sanonnan täydestä sydämestäni.

Lauantain pidoilla yksi ruoka näyttää nousseen ylitse muiden: juustonyyttien ohjetta on jo moni ehtinyt kysellä. Tässä siis resepti ja muutama kommentti, sillä niin kuin yleensä käy, tuli muutama muutos matkanvarrella ja valmistettaessa.
Jos et jostain syystä tahdokaan tehdä juustonyyttejä 95 hengelle, jaa ja kerro mielesi mukaan ja niin kuin on tarpeellista. Nyyttejä tosin kannattaa tehdä runsaanpuoleisesti. Nämä katoavat nopeasti parempiin suihin.

MUJABBANA (Dumblings in the Toledo style)
Juustonyytit

9 kg jauhoja
1 dl suolaa
18 munaa
1 dl oliiviöljyä
2 l vettä
2 kg fetajuustoa tai muuta kovaa vuohenjuustoa
1 dl aniksen siemeniä
4-6 nippua korianteria, hienoksi hakattuna
1 l hunajaa
500 g voita
1 dl kanelia
1 dl sokeria

Sekoita jauhot ja suola, tee kuoppa keskelle jauhoja, lisää munat ja oliiviöljy. Lisää hitaasti sekoittaen vesi, vaivaa sileäksi taikinaksi. Jaa taikina osiin, kääri elmukelmuun ja anna tekeytyä tunnin ajan. Sekoita juusto, anis, korianteri. Kauli taikina levyksi, leikkaa pyöreällä muotilla. Laita kullekin piiraspohjalle pieni määrä täytettä (1/2 tl), taita kahtia ja ”sinetöi” reunat sormin. Paista kuumassa uunissa (300-350) n. 10 min tai kunnes nyytit ovat kullanruskeita. Jos teet nyytit etukäteen, anna jäähtyä, laita jääkaappiin ja lämmitä uudelleen ennen käyttöä. Juuri ennen syömistä lämmitä voi ja hunaja, sekoita yhteen ja kaada tarjoiluvadille asetettujen nyyttien päälle. Ripottele vielä päälle sokeria ja kanelia.

Lisäkommentit: Taikinan määrä on sopiva mikäli teet pikkuisia nyyttejä. Me teimme halkaisijaltaan parikymmensenttisiä puolikuuksi taiteltuja piiraita ja meille olisi tässä tapauksessa riittänyt puolet tai kaksi kolmasosaa taikinan määrästä.
Piiraiden päälle valutettavaa kanelihunajaa kannattaa tehdä oman maun mukaan. Lisäämällä voita saa juoksevampaa ja "kosteuttavampaa" kastiketta, me laitoimme omaamme kanelia aika runsaalla kädellä. Missään tapauksessa valelua ei kannata jättää tekemättä, kastike on SE juttu näissä nyyteissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti